ساخت دست مصنوعی با قابلیت لامسه

در سال‌ های اخیر پیشرفت های چشمگیری در حوزه پروتزهای مصنوعی حاصل شده است و محققان موفق به طراحی روش‌ های مختلفی شده اند كه به فرد معلول این مكان را می دهد از طریق اعصاب خود، اندام مصنوعی را كنترل كند .اما این ارتباط یك طرفه بوده و پروتز مصنوعی قادر به بازپس فرستادن پیام به مغز نیست.

محققان مركز خدمات پزشكی برای سربازان بازنشسته كلیولند با همكاری دانشمندان دانشگاه كیس ‌وسترن رزرو در آمریكا سیستم جدیدی به نام الكترود كاف (cuff electrode) را طراحی كرده اند كه می تواند حس لامسه را از اندام مصنوعی به مغز منتقل كند. این سیستم قادر است داده‌ های فشار را از 20 نقطه دست مصنوعی به اعصاب محیطی بدن منتقل كند و برای فرد معلول حس لامسه به وجود آورد.

برای استفاده از این روش، دانشمندان از الكترودهای 7 میلی متری استفاده كردند. آنها این الكترودها را برای تحریك شبكه عصبی بیمار در بازوی او كاشتند. بیمار با فشردن و منقبض كردن اعصاب خود می تواند سیگنال را از طریق غلاف میلین منتقل كند.

به گفته محققان در فناوری های امروزی، الكترودها برای افزایش حساسیت به طور مستقیم در تماس با سلول های عصبی قرار می‌ گیرند، اما این روش برای استفاده در دراز‌مدت مناسب نیست.

محققان می گویند بر خلاف فناوری های موجود، دستگاه الكترود كاف بسیار بادوام است زیرا یك اتصال الكتریكی با بافت عصبی، امكان استفاده از این فناوری جدید را برای یكسان سازی با پروتزهای واقعی فراهم می ‌كند.

سیستم الكترود كاف به مدت 18 ماه بر روی دو بیمار با موفقیت آزمایش شده است.

محققان امیدوارند با توسعه دست مصنوعی با قابلیت ایجاد حس لامسه، بتوانند توانایی انجام كارهای پیچیده‌ ای كه با كمك اندام های مصنوعی موجود، غیر‌ممكن یا غیر‌عملی هستند را برای فرد معلول فراهم كنند.

مرجع مقاله: www.irna.ir